Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τα αίτια...

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Συνοπτικά οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφή της λίμνης παρατίθενται παρακάτω:

Πρώτον: Το ισοζύγιο της λίμνης ήταν αρνητικό σε επίπεδο ποσότητας νερού που κατακρατεί η λίμνη στο τέλος κάθε έτους, εδώ και πολλά χρόνια. Σαν να λέμε δηλαδή ότι το νερό που “φεύγει” από τη λίμνη δεν αντικαθίσταται τουλάχιστον σε ίση ποσότητα με αυτό που εισέρχεται από τις βροχοπτώσεις και τις τοπικές επιφανειακές παροχές (πηγές). Η επεκτατική βιομηχανοποίηση της γεωργίας, ο σπάταλος τρόπος χρήσης του νερού, υδροβόρα καλλιεργούμενα γεωργικά είδη, αλόγιστη και δωρεάν χρήση «αγροτικού νερού» είναι οι αιτίες για την σπάταλη χρήση του νερού μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου γεωργίας που ακολουθείται στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής της λίμνης.
 Δεύτερον: Ρύπανση της λίμνης από τις βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις γης, μέσα στην περιοχή που ορίζει ο υδροκρίτης της λίμνης (τα χείλη της λεκάνης απορροής) με βιομηχανικά παραπροϊόντα (βαρέα μέταλλα, τοξικά, επικίνδυνα χημικά) και των προϊόντων απόπλυσης των γεωργικών καταλοίπων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα. ορμόνες, ζιζανιοκτόνα κ.λ.π).

Τρίτον: Τα χαρακτηριστικά της λίμνης δεν επιτρέπουν πρακτικές περαιτέρω συσσώρευσης φερτών υλικών στη λίμνη από τους γύρω χείμαρρους/ρέματα. Η καταστροφή των επιφανειακών ρεμάτων/χειμάρρων (εγκιβωτισμός, ευθυγράμμιση, μπάζωμα, χτίσιμο κ.λ.π)  και οι ευθυγραμμισμένοι χείμαρροι, τα εγκιβωτισμένα ρέματα και η απουσία της ρεματικής βλάστησης, είναι οι παράγοντες που επιτείνουν την μεταφορά φερτών υλικών στη λίμνη με συνέπεια το “αβαθές της Κορώνειας” να αυξάνει κατά έτος, και από την έλλειψη νερού λόγω αρνητικού υδάτινου ισοζυγίου, αλλά και από την άνοδο του βυθού της λόγω υπερβολικής απόθεσης φερτών υλικών. Το αβαθές της λίμνης επιφέρει συνθήκες μη οξυγόνωσης των νερών και δεν επιτρέπει την ύπαρξη ζωής στη λίμνη που έχει ανάγκη οξυγόνου (π.χ ψάρια κατά κύριο λόγω, και υδρόβια πουλιά) μετατρέποντάς σιγά-σιγά σε λακκούβα τοξικών αποβλήτων και δηλητηριώδες τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου