Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η λίμνη Κορώνεια με αριθμούς

Η λίμνη Κορώνεια βρίσκεται στο Νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Αλλιώς ονομάζεται Λίμνη Αγίου Βασιλείου (από το ομώνυμο χωριό) ή Λίμνη Λαγκαδά. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από την Θεσσαλονίκη και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός.
H Λίμνη Κορώνεια μαζί με την Λίμνη Βόλβη και όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας, εκατομμύρια χρόνια πριν αποτελούσαν μία μεγάλη λίμνη. Η Κορώνεια βρίσκεται σε υψόμετρο 75 m από τη θάλασσα. Τη δεκαετία του 1950 ήταν από τις πιο παραγωγικές λίμνες της Ελλάδας σε αλιεύματα. Η επιφάνεια κατά τη δεκαετία 1970-80 ανερχόταν σε 46.000 στρέμματα, το μέσο βάθος της ήταν 5m, το μέγιστο 8m και ο όγκος νερού 300 εκ.m3. Από τότε η έκταση της συνεχώς μικραίνει, και η απόσταση της από την γειτονική Λίμνη Βόλβη συνεχώς μεγαλώνει.
Στη λίμνη καταγράφηκαν 12 είδη πουλιών, από αυτά τα δύο είδη είναι αρπακτικά, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα. Άλλα πουλιά που παρατηρήθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι: λιμόζες, χαλκόκοτες, μαυροπελαργός, βαρβάρες. Στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο συγκεντρώνονται στη λίμνη φοινικόπτερα (φλαμίγκο),. Παρατηρήθηκε επίσης ο λαγόγυρος (μικρός εδαφοσκίουρος) στα λιβάδια κοντά στη λίμνη.  Κοντά στη λίμνη στο Σχολάρι υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια όπου έχουν τις φωλιές τους σταχτοτσικνιάδες και πετροτριλίδες. Και στις δύο λίμνες (Βόλβη και Κορώνεια) τα υδρόβια φυτά ξεπερνούν τα 330 είδη, ενώ συνολικά τα φυτά είναι περίπου 800 είδη. Τα αμφίβια και τα ερπετά φτάνουν τα 19 είδη, τα πουλιά τα 200 είδη και τα θηλαστικά τα 23.
πηγή  paidio.blogspot.com
Στην Κορώνεια ζούσαν 10 διαφορετικά είδη ψαριών και έβρισκαν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών. Εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της λίμνης εδώ και 21 χρόνια ο υδροβιότοπος ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται ακόμη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Natura», ενώ χαρακτηρίζεται «περιοχή ειδικής προστασίας» και «ειδικά προστατευόμενη μεσογειακή περιοχή».

Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί όμως δεν ήταν αρκετοί για να σώσουν τη λίμνη. Λόγω της γειτνίασής της με τα πληθυσμιακά κέντρα του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις και σταδιακά νεκρώθηκε εξαιτίας της συγκέντρωσης βιομηχανικών, αλλά και γεωργικών δραστηριοτήτων.  Η υπεράντληση μαζί με την ανομβρία, η ρύπανση από φυτοφάρμακα και λύματα από βιομηχανίες και φυσικά η αδιαφορία ευθύνονται για την πορεία της σταδιακά στην καταστροφή και την εξαφάνιση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου